Skip to main content

Το «συν-» της γραφήςΈχετε σκεφτεί ποτέ πόσα μυστικά μπορεί να κρύβουν οι κοινότοπες λέξεις που χρησιμοποιούμε μηχανικά στον καθημερινό μας λόγο, ανυποψίαστοι και ανυποψίαστες για την πρωταρχική σημασία και τις ιδιαίτερες αποχρώσεις τους; Η λέξη «συγγραφή», για παράδειγμα, είναι μια λέξη σύνθετη με πρώτο συνθετικό την πρόθεση «συν-».  Τι κρύβεται μέσα σε αυτή την πρόθεση που διαφοροποιεί τη συγγραφή από την απλή πράξη της γραφής;

Το «συν-» είναι μια πρόθεση προσθετική που καταρχάς σημαίνει πως συν-πληρώνω αυτό που γράφω για να δημιουργήσω ένα σύν-ολο, το οποίο θα υποδηλώνει κάτι παραπάνω από το άθροισμα των επιμέρους μερών του, όπως μας λέει ο Αριστοτέλης. Αυτό το κάτι παραπάνω βρίσκεται στην καρδιά της δημιουργικής ενασχόλησης με τη γραφή και μας υποδεικνύει μια διαδικασία, τη συν-γραφική διαδικασία. Ας επιχειρήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία με τη βοήθεια του αγαπημένου μου «Αντιλεξικού» του Θ. Βοσταντζόγλου.

«Συν-γράφω», λοιπόν, σημαίνει κατα-γράφω και περι-γράφω, αντι-γράφω ή μετα-γράφω, ενίοτε δε ακόμα και συν-αρμολογώ ή συν-ράπτω, όπως έγινε για παράδειγμα με τις ραψωδίες των ομηρικών επών. Κυρίως, όμως, «συν-γράφω» σημαίνει συν-τάσσω και συν-θέτω. Σημαίνει παρεμβάλλω στο αρχικό μου κείμενο κρίσιμες πληροφορίες που έχω συν-κεντρώσει (ή συν-λέξει) σχετικά με το θέμα μου, ανα-δια-τάσσοντας τα μέρη του λόγου και την πλοκή των λέξεων, ώστε να συν-κροτήσω μια οργανωμένη πολλαπλότητα λόγων, εικόνων, ιδεών, απόψεων και οπτικών.

Η ολοκλήρωση αυτών των ενεργειών οδηγεί στην παραγωγή ενός συν-γραφικού έργου, ενός «πονήματος» που εκπονήθηκε με πολύ κόπο μέσα από μια κατεξοχήν δημιουργική διαδικασία. Ανάλογα με τις συνθήκες και τα συμφραζόμενα, «συν-γράφω» μπορεί επίσης να σημαίνει συν-εργάζομαι με ομοτέχνους, με συναδέλφους, με ειδικούς ή με οποιονδήποτε και οποιαδήποτε μπορεί να συν-δράμει εποικοδομητικά και αποτελεσματικά στην ατομική ή την από κοινού προσπάθεια δημιουργίας έργων γραπτού λόγου με υπεραξία.

Εσείς
Ποιες σημασίες δίνετε στο «συν-» της γραφής;

Leave a Reply